
Jak dopadlo evropské finále Global Chefs Challenge v Rimini?
Soutěž začala 16. února. Do Rimini se výprava vydala už v pátek 14. února. Příprava na každý soutěžní den zabere vždy mnoho hodin.
První šel do boje Štěpán Zachar, junior ze Střední školy z Poličky, který připravoval hlavní chod postavený na telecím masu. Štěpána připravovali mistři odborného výcviku a jedna z českých legend Václav Šmerda. Štěpán pracoval velmi dobře, čistě, ale nakonec se do světového finále neprobojoval. Obsadil celkově třetí místo, které postup do finále nezaručuje. Pro Štěpána i celou školu to byla velká zkušenost, kterou rozhodně zúročí nejen na tuzemských soutěžích.
Cukrářka roku Karolína Hávová společně se svou commis Karolínou Zimovou se připravovali na evropské finále v HF Pastry Academy pod vedením Heleny Fléglové. Naše cukrářky předvedly skvělý výkon nejen po technické stránce. Musely za dvě hodiny připravit restaurační dezert a dort. Komisaři velmi ocenili čistou a precizní práci. Chuťově je dezert i dort zaujali. Touto profesorskou prací si Karolíny vysloužily postup do světového finále ve Walesu. Gratulujeme! Karolína Hávová je čerstvou posilou Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR. Těšíme se na další výzvy.
Závěr soutěže byl věnovaný kuchařům. Kuchař roku Ondřej Koráb, člen Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR, si vybral jako commis Ondřeje Kubů (člen juniorského Nároďáku). Společně trénovali v Grand hotelu Pupp, kde Ondřej Koráb působí jako šéfkuchař. S tréninky jim pomáhal kapitán Nároďáku Patrik Bečvář. Kluci museli za dvě hodiny připravit předkrm z halibuta a hlavní chod z telecího masa a telecích jater. Ondrové za technickou přípravu a hygienu při práci sklidili pochvalu vyjádřenou i vysokými body. Oba pokrmy byly krásné. Celkově kluci přivezli stříbrnou medaili. Bohužel o fous jim cesta na světové finále utekla. Přesto zanechali na soutěži, stejně jako celá výprava, skvělý dojem. Poučíme se s z chyb a zúročíme je v dalších výzvách. Oba Nároďáky čeká cesta na Světový pohár v Lucembursku – listopad 2026.
Bez podpory partnerů bychom nemohli prezentovat národní gastronomii na světových kolbištích. Děkujeme všem našim partnerům Bidfood, Fagor, Lactalis, Sving, Tork, Chef Club, Ecolab, Wusthof… a především projektu Czech Specials. Stálá podpora nám umožňuje rozvíjet naši činnost a připravovat se na největší světové soutěže.