Vrchol Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR se blíží

Vrchol Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR se blíží

Asociace kuchařů a cukrářů vysílá na olympiádu juniorský i seniorský Národní tým. Seniorský tým od roku 2018 pravidelně trénuje v Národním zemědělském muzeu v Praze. Nejinak tomu je před olympiádou. Junioři zázemí muzea využívají také, ale trénují i na jiných místech po celé České republice. Poslední dva měsíce oba týmy trénovali ve speciálně postavených kuchyních odpovídajících kuchyním na olympiádě. Kuchařská studia dodává Fagor.

Olympiáda se skládá ze dvou disciplín – Chefs table a Restaurace národů. Vždy vaří 4 kuchaři a 2 cukráři/cukrářky. Na přípravu pokrmů mají šest hodin. Hodnotí se samozřejmě technická stránka vaření, ale prim hraje chuť a prezentace pokrmů.

Tým trénuje dvakrát měsíčně. Trénujeme obě soutěžní disciplíny, ale více pracujeme na Chefs Table. Jedná se o novější disciplínu, která je snad ještě náročnější než Restaurace Národů“, říká kapitán týmu Patrik Bečvář.

Tréninky nejdříve probíhají formou sestavování soutěžních pokrmů a jejich precizování. Následně je připravujeme v menším počtu porcí. Od října už jedeme v soutěžním režimu a v cílovém množství porcí.

Chefs table, mladší disciplína, je složený z mnoha druhů pokrmů. Slavnostní tabuli startuje pečivo a jeden druh másla a dipu či pomazánky. Ochucená másla a pomazánky by měli odrážet národní chutě a tradice. Následují čtyři druhy finger foodů. Dva musejí být teplé a dva studené. Dalším chodem je slavnostní místa pro dvanáct osob. Skládá se ze dvou rybích výrobků, dvou doplňků a dvou omáček. Po míse přichází na řadu tříchodové menu (veganský pokrm, masitý pokrm a dezert). Chefs table zakončují čtyři druhy petit fours.

Chefs table řádně prověří naše schopnosti. Je to skutečně hodně náročná disciplína. Souvisí s ní i výroba speciálního inventáře. Naštěstí pracujeme s Tiborem Mužíkem (industry studio), který už po třech soutěžích ví co je třeba“, říká Tomáš Popp, manažer týmu.

Druhá disciplína vypadá jednoduše. Připravte 110 porcí tříchodového menu. Složení soutěžního týmu je stejné jako při Chefs Table (4 kuchaři, 2 cukráři/cukrářky). Menu musíme mít hotové za šest hodin. Následuje výdej jako v restauraci. Opět nás hodnotí technická a degustační porota.

Junioři připravují stejné disciplíny. Mají úlevu jen v počtu menu v Restauraci národů. Připravit musí 70 porcí.

Oba týmy děkuji všem partnerům, bez kterých by se nemohli této vrcholné soutěže účastnit.

 

Navigace

Nejnovější příspěvky

Nároďáky na IKA Culinary Olympics uspěly

24/1

Vrchol Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR se blíží

24/1