Nároďáky na IKA Culinary Olympics uspěly

Nároďáky na IKA Culinary Olympics uspěly

V juniorech Skandinávci zabrali první tři pozice. Češi se rozhodně neztratili. Senioři i junioři se umístili v horní části druhé poloviny startovního pole, podle získaných bodů v „pásmu stříbrných medailí“. Zazářila Tereza Buchtová, která byla v individuální soutěži Vegetable carving K5 nejlepší z celého startovního pole.

Mezinárodní kongresové centrum ve Stuttgartu hostilo od 2. do 7. února současně s kulinářskou olympiádou oborový veletrh Intergastra, na který se přišlo podívat 88 tisíc lidí. Ostatně veřejnost měla za poplatek možnost ochutnávat i výtvory ze dvou hlavních soutěžních disciplín, kterou byla „Restaurace národů“ a „Šéfkuchařův stůl“ (Chef’s table). V dějišti olympiády dočasně vzniklo 17 profi kuchyní a soutěžící týmy v nich uvařily celkem přes 7 tisíc menu.

Obou „nejnabitějších“ disciplín se účastnilo 24 seniorských národních týmů (a o něco málo méně juniorských). V Restauraci národů vařil každý tým, složený ze čtyř kuchařů a dvou cukrářů, přes stovku tříchodových menu. V Chef’s table musela družstva zvládnout za 6 hodin (stejný časový limit jako u první disciplíny) o něco málo více než desítku sedmichodových menu.

„Jde o historický úspěch. Čtyři stříbrné medaile nejsou ostudou. Samozřejmě jsme mířili výše, ale ostatní týmy se také zlepšují. Víme, na čem musíme zapracovat. V technické části jsme srovnatelní s nejlepšími státy. Ale děláme zbytečné chyby, které nás stojí lepší umístění. Samozřejmě je hodnocení chutí hodně subjektivní, ale řekl bych že alespoň u seniorů je umístění a hodnocení spravedlivé,“ komentoval výsledky národních týmů Asociace kuchařů a cukrářů ČR manažer seniorské sestavy Tomáš Popp, podle kterého jsou podmínky, ve kterých Češi trénují, dobré. „Chybí nám ale větší podpora od státu. Nejde jen o peníze, nýbrž i o podporu celkově. Pro severské státy je IKA událost celostátního významu, a tak se k tomu také přistupuje na všech úrovních,“ dodal Popp.

Čeští soutěžící se „blýskli“ i v dalších týmových a individuálních kláních. Družstvo Aramark Czech Team dosáhlo v „komunitním cateringu“ na „bronzové pásmo“, těsně za ním skončil Culinary Nestlé Team Czech Republic. V zápolení regionálních týmů vybojoval český Intergast Culinary Team „stříbrné“ hodnocení a v celkovém pořadí sedmé místo z dvaadvaceti účastníků. Nepřehlédnutelná je česká stopa ve dvou uměleckých disciplínách, jejichž účastníci vyřezávají kusy ovoce a zeleniny. V předem připravených „skulpturách“ (Classic vegetable carving K1) brala Tereza Buchtová „zlaté body“ a celkové osmé místo. Na „stříbrné pásmo“ pak dosáhli Diana Peškeová i Ondřej Janoušek.

Absolutní prvenství slaví Tereza Buchtová v „živé“ disciplíně Vegetable carving K5. Ta spočívá ve vyřezávání pěti vybraných plodin po dobu tří hodin. Tereza přitom musela absolvovat dvě takové tříhodinovky – jednu v kvalifikaci, druhou ve finále. Vzrůstem malá studentka, která se tomuto oboru věnuje jako koníčku pět let, předvedla ve Stuttgartu velké věci. „Mé hobby je hodně blízké uměleckým řemeslům. Potřebujete v sobě mít preciznost, trpělivost, smysl pro kompozici. Řezy je třeba promýšlet tak, aby se neopakovaly. Porotci oceňují náročnější řezy a ideálem je odstranit minimálně padesát procent původní hmoty,“ přiblížila Tereza činnost, v níž se stala světovou špičkou. „Jsem z toho úspěchu samozřejmě šťastná. V Německu jsem zažila mnoho milých setkání. A nemůžu opomenout podporu rodiny, kamarádů, kolegů z národního týmu i dalších blízkých lidí, bez kterých by tenhle úspěch nebyl možný,“ zdůraznila triumfující Tereza Buchtová.

Podruhé za sebou ve více než stoleté historii kulinářských olympiád se IKA konala ve Stuttgartu a podruhé byla jejím hlavním organizátorem VKD – Asociace německých šéfkuchařů. „Pro tento mamutí projekt jsme získali speciální podporu. Děkujeme za ni Messe Stuttgart, Dehoga Baden-Württemberg a všem početným dobrovolníkům v řadách našeho členstva. Jsme za to velmi vděční,“ prohlásil po konci akce prezident VKD Daniel Schade, který také ocenil práci desítek porotců (technických i degustačních). „Dohlížejí mimo jiné i na mise-en-place, hygienu, snahy o redukci odpadu, přesnost a dochvilnost. To jsou všechno věci, které týmy ‚pilují‘ měsíce před soutěží ve snaze o co nejlepší bodový zisk,“ upozornil dále Schade.

Příští „olympijské klání“ kulinářských mistrů se uskuteční v roce 2028 pravděpodobně znovu ve Stuttgartu. V mezičase, v listopadu 2026, je v kalendáři Světový pohár v Lucemburku. Příprava českých „nároďáků“ na tuto událost se podle Poppa rozběhne už letos na jaře.

Bez podpory našich partnerů by se ani jeden Národní tým nemohl na špičkovou soutěž připravit ani se jí účastnit. Oba týmy děkuji všem partnerům a především svým generálním partnerům – Lactalis (senioři) a Bidfood (junioři).

 

 

Kompletní výsledky IKA Culinary Olympics 2024

Senioři

  1. Finsko
  2. Švýcarsko
  3. Island
  4. Švédsko
  5. Norsko
  6. Kanada
  7. Itálie
  8. Hong Kong
  9. Německo
  10. USA

  1. ČR

Junioři

  1. Švédsko
  2. Norsko
  3. Dánsko
  4. Jižní Korea
  5. Německo
  6. Švýcarsko
  7. Singapur
  8. Kanada
  9. Mexiko
  10. Taiwan
  11. Kypr
  12. ČR

 

Navigace

Nejnovější příspěvky

Nároďáky na IKA Culinary Olympics uspěly

13/2

Vrchol Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR se blíží

13/2